Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Albánsko pre plážových povaľačov i dobrodruhov: Objavte bájnu Atlantídu!

Shutterstock

Západná časť Balkánskeho polostrova bola pred niekoľkými rokmi turizmom nepoznamenanou krajinou, kam sa s obľubou vydávali batôžkári a dobrodruhovia, túžiaci po čo najoriginálnejších zážitkoch. Dnes je Albánsko trendy desatináciou, ktorá sa môže pýšiť nielen prekrásnou prírodou, pozoruhodnými pamiatkami, živými tradíciami či skvelým jedlom. Najväčším lákadlom sú kilometre očarujúcich pláží. A keby ste predsa len zatúžili po troche dobrodružstva – môžete zorganizovať výpravu za bájnou Atlantídou. Podľa zaručených informácií miestnych rodákov by mala byť pochovaná v hlbinách neďaleko historického mesta Drač. 

Panenské pláže bez tlačeníc 

Shutterstock

Cestovný ruch nie je v Albánsku zatiaľ taký rozvinutý, ako v turistickejšom Grécku alebo Taliansku. Hoci táto skutočnosť môže viesť k menším nedostatkom v infraštruktúre, má aj svoje pozitívne stránky. Nikde inde na Jadrane nenájdete toľko nádherných panenských pláží. Albánske pobrežie je situované v južnom Jadranskom mori, ktoré sa pri Otrantskom prielive vlieva do Iónskeho mora. Od konca mája do polovice októbra si tu môžete užívať radovánky v slnkom prehriatom modrom mori. Albánska riviéra už čaká, kým ju objavíte. Zatiaľ sa nechajte pozvať na malú exkurziu po najkrajších albánskych plážach. 

Letím do Albánska

1. Pláž Ksamil

Shutterstock

Albánsky Karibik, tak by sa dali dvoma slovami zhrnúť pôvaby tejto populárnej pláže, ležiacej v tesnej blízkosti národného parku Butrint. Ak hľadáte dokonalosť, potom si ju na tejto pláži užite plnými dúškami. Môžete sa tešiť na jemný biely piesok, priezračne čisté more, pestrý podmorský život, bohatú ponuku vodných športov aj výhľad na obľúbený grécky ostrov Korfu. Skúsení plavci môžu otestovať svoju fyzickú kondíciu, pokúsiť sa doplávať na niektorý z malých ostrovčekov a dopriať si odpočinok v štýle Robinsona Crusoe. Veľmi pozvoľný vstup do mora poteší menej zdatných plavcov aj rodiny s malými deťmi. Samotné letovisko Ksamil je naopak veľmi rušné a nie je tu núdza o obchody, reštaurácie, kaviarne, hotely aj bary, kde si po pretancovanej noci užite pohľad na ten najkrajší východ slnka. 

Najkrajšie pláže na Malte: Tipy pre cestovateľov, rodiny a mladých ľudí  

Prečítajte si aj:

Najkrajšie pláže na Malte: Tipy pre cestovateľov, rodiny a mladých ľudí  

2. Pláž Livadhi

Shutterstock

Na pol cesty medzi letoviskami Saranda a prístavným mestom Vlora leží široká piesočnatá pláž Livadhi. Tú s obľubou vyhľadávajú predovšetkým rodiny s malými deťmi, ktoré tu majú dostatok stavebného materiálu pre svoje smelé piesočné stavby aj plytké, slnkom prehriate more. Rodičia ocenia množstvo obchodov, reštaurácií i kvalitného ubytovania v okolí. Pláž je ideálnym miestom pre rodinný výlet aj romantický oddych vo dvojici. Pohľad na záliv Saranda a neďaleké grécke ostrovy vás bude hriať pri srci ešte dlho po návrate domov. 

Najkrajšie pláže Korfu

Prečítajte si aj:

Najkrajšie pláže Korfu

3. Pláž Buneci

Shutterstock

Nedotknutá, 800 metrov dlhá, kamienková pláž je ako stvorená pre každého, kto hľadá pokojnejšiu atmosféru. Z tyrkysovo modrého mora tu k nebi čnie impozantné skaliská a pod hladinou sa preháňajú kŕdle rybiek. Nezabudnite si zbaliť piknikový kôš, opaľovací krém s vysokým UV filtrom a hrubú knihu. Dokonalá relaxácia zaručená! To všetko len niekoľko minút jazdy od živého centra známeho letoviska Saranda. 

4. Pláž Pogradec

Shutterstock

Nečakajte popis ďalšej malebnej časti albánskeho pobrežia. Pláž Pogradec má na našom zozname zvláštne miesto. Divoký morský príboj by ste tu hľadali márne. Leží pri jazere Ohrid, ktoré tvorí prírodnú hranicu s Macedónskom. V okolí jedného z najstarších jazier na svete je možné vidieť celý rad unikátnych zástupcov rastlinnej i živočíšnej ríše. Chladné vody jazera priamo nabádajú na osvieženie v parnom letnom dni. Nezabudnuteľné sú aj tunajšie dramatické scenérie. Môžete sa tu kúpať a opaľovať, nahodiť udicu a skúsiť svoje rybárske šťastie alebo navštíviť neďaleké múzeum Pogradec, kde sa dozviete mnoho zaujímavostí o histórii mesta a jeho okolí, tradičných remeslách či albánskom umení. Ak máte dobrodružného ducha, potom neváhajte a urobte si výlet na toto jedinečné miesto. 

5. Pláž Gjipe

Shutterstock

O tom, že albánska príroda je skutočne divoká sa presvedčíte, ak sa vyberiete na oslnivo krásnu piesočnatú pláž Gjipe. Veľkolepý zážitok sľubuje už samotná cesta. Zabudnite na široké promenády. Od plážového parkoviska k pláži vedie strmá, kľukatá cesta. Po tridsiatich minútach sa pred vami otvorí panoráma, ktorá vás nenechá na pochybách, že všetky útrapy stáli za to. Práve odľahlosť dodáva pláži punc exkluzivity. Vysoké skaly, belostný piesok, šumenie mora a všadeprítomná vôňa bylín vám budú tou najlepšou odmenou. 

5 dôvodov, prečo vyraziť na dovolenku na Cyprus

Prečítajte si aj:

5 dôvodov, prečo vyraziť na dovolenku na Cyprus

6. Pláž Durrës

Shutterstock

Aj mestská pláž môže mať niečo do seba. Aj keď je Durrës druhým najväčším mestom v krajine, oplýva príjemne lenivou atmosférou. Významný prístav je vzdialený len 30 kilometrov od metropoly Tirana. Ak chcete zažiť skutočnú Albánsko, potom sa tu zastavte počas víkendu, kedy si tu dávajú dostaveníčko miestni obyvatelia. Pobyt na pláži vám spríjemní vôňa grilovaného mäsa, silnej tureckej kávy aj množstvo športových aktivít. Tešiť sa môžete aj na mäkký piesok, akvamarínovú vodu aj nádherný výhľad na zelené hory v diaľke. Neďaleko pláže sú pozostatky starovekých kúpeľov i amfiteátra. 

7. Pláž Narta

Shutterstock

Malebná zátoka s krásnou piesočnatou plážou a pozvoľným vstupom do mora. Pláž Narta leží neďaleko prístavného mesta Vlora, ktoré je považované za miesto, kde končí Jadranské more a začína more Iónske. Tri kilometre dlhá pláž poskytuje dostatok súkromia aj počas hlavnej sezóny a s obľubou ju vyhľadávajú aj Albánci. Občerstviť sa môžete v niektorom z miestnych barov alebo v tradičnej reštaurácii. Pokojnú relaxáciu na pláži si môžete spestriť návštevou malého ostrova Zvernec, prístupného po drevenom mostíku, na ktorom sa nachádza ortodoxný kláštor z 15. storočia. 

8. Pláž Sarandë

Shutterstock

Ak je niektorá z pláží symbolom Albánska, potom je to Sarandë, ležiaca blízko hraníc s Gréckom. Rovnomenné pobrežné mesto je považované za metropolu albánskej riviéry a radí sa k najobľúbenejším turistickým cieľom. Rozľahlú kamienkovú pláž, obmývanú vodami Iónskeho mora, obklopujú zalesnené kopce a vytvárajú tak dokonale fotogenickú kulisu. Rušnú pláž lemuje množstvo barov a reštaurácií, ponúkajúce širokú škálu špecialít miestnej i medzinárodnej kuchyne. Veľmi obľúbené sú aj tunajšie nočné kluby. Z pláže je možné podnikať lodné výlety a preskúmať okolité ostrovy. Návštevníkom je k dispozícii pestrá paleta vodných športov. 

9. Pláž Sazan

Shutterstock

Odľahlý ostrovček Sazan, leží v Iónskom mori, len 15 kilometrov od albánskeho pobrežia. Rajský ostrov zatiaľ vzdoruje náporu masového turizmu a hŕstke návštevníkov, ktorí sem priplávajú z letovísk Vlora a Saranda, sa dostane vytúženého pokoja. Nemusíte zostávať iba na pláži. Na ostrove sa nachádza mnoho pozostatkov vojenských bunkrov z dôb studenej vojny, kedy bol ostrov využívaný ako námorná základňa. Nie príliš rozľahlú piesočnatú plážičku, skrytú medzi útesmi, si zamilujete na prvý pohľad. Vďaka pozvoľnému vstupu do mora si môžu dobrodružstvo na ostrove užiť aj najmenší cestovatelia. 

10. Pláž Porto Palermo

Shutterstock

Snovo krásna piesočnatá pláž leží blízko rovnomennej pevnosti, ktorá je obľúbeným výletným cieľom. Z kopca, na ktorom sa týči impozantný skvost vojenskej architektúry z 19. storočia, je decberoucí výhľad na jedno z najmalebnejších miest na albánskom pobreží. Na neveľkej piesočnatej pláži si okrem príjemného kúpania a očarujúceho výhľadu užite aj bohatú ponuku vodných športov. 

Cestujte bez obáv: Ponúkame komplexné cestovné poistenie

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.