Skúmanie bohatých chutí africkej kuchyne: Cesta jedlom kontinentu
Nekonečné púšte, hustá džungľa, bohaté pláne a obrovské metropoly – africký kontinent je mimoriadne rozmanitý, o čom svedčí aj samotná africká kuchyňa. Každý región má svoju vlastnú jedinečnú produkciu a poľnohospodárske postupy, výsledkom čoho je pestré a odlišné kulinárske dedičstvo.
Prehľad o AfrikeRozdelenie regiónovObľúbené jedláDezertyObľúbené nápoje
Prehľad o krajine
Africká kuchyňa je neuveriteľne rozmanitá a bohatá na chute, čo odráža obrovské kultúrne, geografické a historické vplyvy kontinentu. S viac ako 50 krajinami a tisíckami etnických skupín sa Afrika môže pochváliť kulinárskymi pochúťkami, ktoré spájajú širokú škálu ingrediencií, techník varenia a tradičných jedál.
Užite si dovolenku v obľúbenom Egypte
Mnoho afrických kultúr kladie dôraz nielen na kulinársky zážitok ale i spájanie vrámci komunít. Často sa jedlo podáva na veľkých tanieroch alebo banánových listoch, kde sa ľudia zhromažďujú, jedia rukami a užívajú si spoločné chvíle. Jednou z charakteristických čŕt africkej kuchyne je používanie surovín z miestnych zdrojov. Základné potraviny ako obilniny, hľuzy, zelenina, ovocie, strukoviny a mäso tvoria základ mnohých afrických jedál.
Rozdelenie kuchyne podľa regiónov
Africkú kuchyňu možno zhruba rozdeliť do štyroch regionálnych smerov:
Severná Afrika
Severoafrická kuchyňa jasne ukazuje vplyvy stredomorskej, arabskej a berberskej kultúry, ktorá sa odráža v kuchyniach Maroka, Alžírska, Líbye a Egypta. Charakteristické je používanie výrazných aromatických korenín a bylín ako sú napríklad rasca, kurkuma, koriander, škorica petržlen, ktoré dodávajú jedlu ten správny šmrnc.
Prečítajte si aj:
Najbežnejšou potravinou je kuskus, všestranné zrno vyrobené z krupice, ktoré tvorí základ mnohých jedál. Často sa pripravuje spolu s chutným duseným mäsom a zeleninou v hlinenom hrnci na pare. ieto výdatné a voňavé jedlá nájdete pod názvom Tagine/Tajine. Pre pikantnosť jedál domáci využívajú čili pastu Harissa zo zmesi čili papričiek, cesnaku, rasce a koriandra. Tvorí základ pre jedlo Shakshuka, pripravené z vajec pošírovaných v pikantnej paradajkovej omáčke, ochutenej harissou a podávané s chrumkavým chlebom.
Východná Afrika
Vo východnej Afrike, krajinách ako Etiópia, Keňa a Tanzánia kladú dôraz na čerstvé a lokálne suroviny. S bohatým prístupom k úrodnej pôde tvorí základ mnohých jedál tropické ovocie, zelenina a rôzne obilniny ako kukurica, proso i ryža. Popredné miesto tvorí hovädzie, kuracie, kozie i rybacie mäso, no nájdeme tu aj široký výber vegetariánskych i vegánskych jedál a to hlavne v Etiópii. Etiópska kuchyňa je známa svojím Injera, kysnutým chlebom z teffovej múky. Slúži ako základ pre rôzne dusené jedlá, známe ako waty, ktoré sa zvyčajne vyrábajú zo šošovice, cíceru, špenátu alebo inej zeleniny.
Západná Afrika
Západoafrická kuchyňa je známa svojimi odvážnymi chuťami a kreatívnym využitím ingrediencií. Krajiny ako Nigéria, Senegal, Pobrežie Slonoviny a Ghana predvádzajú celý rad jedál obsahujúcich prísady, ako sú banány, maniok, arašidy a rôzne druhy mäsa a morských plodov. Ryža Jollof, obľúbené západoafrické jedlo, je chutný prípravok z ryže varený s paradajkami, cibuľou, korením a často sprevádzaný kuracím mäsom, rybou alebo hovädzím mäsom. Ďalej obľúbené jedlo Fufu sa vyrába zo škrobových ingrediencií, ako je maniok, jam, banány alebo z kombinácie týchto ingrediencií. Často sa podáva ako hlavný chod k rôznym polievkam, duseným pokrmom a omáčkam. Jedným zo známych západoafrických jedál je Suya, pikantné nasekané mäso, ktoré sa zvyčajne vyrába z hovädzieho alebo kuracieho mäsa, marinované v zmesi korenia a pečené k dokonalosti.
Stredná Afrika
Stredná Afrika, zahŕňajúca krajiny ako Kamerun, Kongo, Čad, Konžská republika a Angola sa vyznačuje používaním základných surovín, ako sú hľuzy (jam, maniok a banány), obilniny (proso a cirok), strukoviny a zelenina. Neodmysliteľnou súčasťou kuchyne je aj mäso, najmä bushmeat ako antilopy, byvoly a krokodíly. Ryby zo sladkovodných aj morských zdrojov sa vo veľkej miere konzumujú v oblastiach blízko riek a jazier. Jedným z populárnych stredoafrických jedál je už spomínané Fufu, chutný guláš Ndolé, kura Moambe či dusená zelenina Saka-saka. V mnohých jedlách prevláda používanie korenia a palmového oleja, ktoré dodáva chutiam hĺbku a bohatosť.
Južná Afrika
Juhoafrická kuchyňa predstavuje kombináciu pôvodných chutí a vplyvov z európskych, ázijských a afrických komunít. Patria sem krajiny ako Svazijsko, Namíbia čo Botswana. Región sa môže pochváliť aj množstvom morských plodov, vrátane kreviet peri-peri a kapského malajského kari. Medzi obľúbené jedlá patria Bobotie, korenené mäsové jedlo s vaječnou polevou, Boerewors, chutná klobása a Biltong, sušené mäso. V Zimbabwe a Zambii je základným jedlom Sadza, hustá kaša z kukuričnej múky.
Prečítajte si aj:
Obľúbené jedlá v Afrike
Bobotie
Tradičné juhoafrické jedlo vyrobené z koreneného mletého mäsa (často hovädzieho alebo jahňacieho) preliateho pudingom na báze vajec. Zvyčajne sa podáva so žltou ryžou a chutney.
Piri Piri Chicken
Grilované alebo pečené kura marinované v pikantnej omáčke z čili papričiek piri piri. Zvyčajne sa podáva s prílohami, ako je ryža, hranolky alebo čerstvý šalát.
Jollof Rice
Chutné jedlo z ryže z jedného hrnca varené s paradajkami, cibuľou a rôznymi koreninami. Je základom v mnohých západoafrických krajinách a často sa podáva s grilovaným alebo vyprážaným mäsom, rybami alebo zeleninou.
Bunny Chow
Populárne pouličné jedlo v Južnej Afrike, pozostáva z vydlabaného bochníka chleba naplneného kari. Kari môže byť vyrobené z rôznych druhov mäsa, ako je kuracie, jahňacie alebo vegetariánske možnosti, ako je fazuľa alebo šošovica.
Ndolé
Tradičné kamerunský guláš vyrobené z horkých listov, arašidov a rôznych druhov mäsa, ako je hovädzie mäso, krevety alebo ryby. Často sa podáva s banánmi, ryžou alebo fufu (škrobová príloha).
Tagine
Pomaly varený guláš zvyčajne vyrobený z mäsa (ako je jahňacie alebo kuracie mäso), zeleniny a aromatických korenín, ako je rasca, koriander a šafran. Varí sa v tradičnom hlinenom hrnci nazývanom tagine.
Injera a Wot
Vo východoafrickej Etiópii a Eritrei sa tamojší chlieb nazýva injera a pozostáva z kysnutého cesta zmiešaného s teffom. Ide o odrodu trpasličieho prosa, ktoré je takmer len tam pôvodné a je bezlepkové. Ponoríte kúsok injera do akéhokoľvek wotu. Sú to zase omáčky so zeleninou, jahňacím alebo bravčovým mäsom, výrazne dochutené výrazne pálivou omáčkou Berbere.
Dezerty z africkej kuchyne
Tradičné africké dezerty sa v jednotlivých regiónoch výrazne líšia a odrážajú jedinečné chute a prísady, ktoré sa nachádzajú na celom kontinente. V Južnej Afrike je obľúbeným dezertom Malva Pudding, lepkavá dezert z z piškótového koláča z marhuľového džemu, preliateho sladkou smotanovou omáčkou, často podávaný s pudingom alebo zmrzlinou. Nájdete tu aj sladké a lepkavé juhoafrické pečivo Koeksisters. Vyrábajú sa hlbokým smažením zatočeného cesta naplneného korením, ako je škorica, a potom ich ponorením do sirupu z cukru, vody a citrónovej šťavy.
V severnej Afrike sú sladké, medom nasiaknuté dezerty základom jedálneho lístka. Vyskúšajte Sellou, orieškovú lahodnú cukrovinku z mletých mandlí a sezamu s príchuťou anízu a škorice alebo Mhencha, chrumkavý koláč s mandľami. Moyo wa Ndizi, čo znamená „srdce banánu“ vo svahilčine, je obľúbeným dezertom vo východnej Afrike. Vyrába sa dusením banánov v kokosovom mlieku a korení, kým nezmäknú a neskaramelizujú. Často sa podáva s ryžou alebo ako samostatné jedlo.
Nápoje k africkým jedlám
Voda alebo čaj sú v Afrike základným nápojom – najmä v naozaj horúcich oblastiach. Ale pivo sa dá kúpiť všade okrem moslimských krajín. Napriek tomu má každý región ešte mnoho zvláštností, ktoré by sme vám napríklad radi teraz predstavili.
Marocký mätový čaj
Najmä v severoafrických krajinách, ktoré susedia so Saharou, je dôležité piť veľa tekutín. V neposlednom rade sa tu etablovala čajová kultúra, ktorá viedla k skutočnému národnému nápoju v Maroku. Marocká mäta sa zaleje horúcou vodou ako čaj a potom sa podáva s množstvom cukru.
Cestujte bez obáv: Ponúkame komplexné cestovné poistenie
Etiópska káva a medovina
Etiópia je kolískou kávy. Pred viac ako 1000 rokmi vraj pastieri kôz rozpoznali stimulačný účinok semien rastlín. Aj dnes je Etiópia jedným z najvýznamnejších producentov kávy na svete. Čo môže byť teda samozrejmejšie, ako dať si šálku kávy priamo na mieste – ideálne ako súčasť tradičného kávového obradu s miestnymi obyvateľmi. Prípadne by ste mali ochutnať etiópske medové víno Tej. Krajina je najväčším producentom medu v Afrike a väčšina úrody sa vyrába na víno.
Západoafrické šťavy
Ako už bolo spomenuté pri dezertoch, západná Afrika je plná lahodného ovocia, z ktorého sa dajú pripraviť lahodné šťavy. Ako príklad tu treba uviesť Zobo, nigérijský slezový džús, ktorý sa veľmi odporúča. V závislosti od krajiny a regiónu nájdete aj mnoho ďalších nápojov, ktoré by ste mali ochutnať. V Ghane ľudia radi pijú Asaanu, nealkoholické kukuričné víno. Mimochodom, na Pobreží Slonoviny sa Bangui vyrába z paliem.
Juhoafrické víno
Víno sa v Južnej Afrike pestuje už viac ako 350 rokov. Mnohé z miestnych vín prichádzajú aj k nám do Európy a tešia sa veľmi dobrej povesti. Ak teda budete vo Western Cape, navštívte tamojšie vinice a ochutnajte vynikajúce červené a biele vína z odrôd, ktoré sa tu pestujú. Miestni vedia o kvalite vlastných vín. Južná Afrika produkuje približne 1,2 miliardy litrov ročne, z čoho polovica sa spotrebuje doma.
Páči sa vám tento článok?
Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.