Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

7 dôvodov k návšteve Írska

Írsko

Írsko

Írsko je jednou z najkrajších a najprívetivejších krajín Európy. Niet divu, že sa mnoho ľudí rozhodne žiť práve tam. Milí obyvatelia, skvelé krčmy, výborné jedlo...Je naozaj ťažké nájsť na Írsku nejakú chybu (snáď len jeho vzdialenosť od nás). Existuje rada dôvodov, prečo by ste si mali zarezervovať let na smaragdový ostrov práve teraz! Rozhodli sme sa pre vás vybrať 7 z nich.

1. Všade krčmy!

Íri vypijú priemerne 98 litrov piva ročne, sú teda v poradí hneď za Českou republikou, Nemeckom a Poľskom. Nie je prekvapením, že sa v Írsku nachádza toľko príjemných krčmičiek, aj keď je pravda, že ich počet  od roku 1904 výrazne klesol. Vtedy bolo v zemi viac než 13 000 krčiem. Okrem presláveného Guinnessu, ktorý nesie označenie "národný nápoj", sú medzi miestnymi obyvateľmi veľmi obľúbené remeselné pivá, každé s jedinečnou chuťou. Navštívte slávny Temple Bar v Dubline, nájdite si dobré miesto, objednajte pintu a vychutnajte si úžasnú atmosféru, živú hudbu aj veselých ľudí.

Temple Bar v Dubline

Temple Bar v Dubline Svein-Magne Tunli

2. Bohatá história a množstvo hradov

Ak existuje niečo, čo by v Írsku mohlo konkurovať krčmám pokiaľ ide o počet, tak sú to hrady. Je ich tam viac než 340 a k tým, ktoré by ste rozhodne mali vidieť, patrí Kilkenny, Dublinský hrad a Birr. Často sa o nich hovorí ako o jednom zo siedmych divov Írska. Tunajšia kultúra bola počas storočí viacmenej nedotknutá inými národmi, takže dnes sme prakticky svedkami skutočného keltského dedičstva. Vedeli ste, že je možné si v niektorých hradoch prenajať izbu? Staré steny, starožitný nábytok, drevené postele a jedinečné kúzlo dávnych časov - kto by to nechcel zažiť? Za 80€ môžete cestovať naspäť do stredoveku!

Hrad Doonagore, Írsko

Hrad Doonagore, Írsko

3. Deň sv. Patrika

Alebo ako mu hovoria Íri – Paddy's Day, je pravdepodobne najočakávanjším dňom v roku. Vždy 17. marca vychádzajú ľudia do ulíc oslavovať, tancovať, piť a zúčastňujú sa sprievodov. Na Deň sv. Patrika je obvyklé nosiť zelené oblečenie s doplnkami tej istej farby, napr. s okuliarmi, klobúkom a pod. Najväčší festival sa koná samozrejme v Dubline a trvá niekoľko dní. ak túžite prežiť atmosféru Paddy's Day, ale nieste fanúšik veľkých davov, pozrite sa do ďalších írskych miest (např. Kilkenny, Cork, Galway, Limerick), ktoré nie sú tak preplnené ako Dublin a pritom ponúkajú množstvo zábavy.

Deň sv. Patrika

Deň sv. Patrika

4. Priateľskí ľudia

Ako už bolo naznačené, Íri sú skutočne sympatickí a možno aj najveselší ľudia, s ktorými sa stretnete. Ak navštevujete inú krajinu, mávate obvykle nejaké očakávania a potom ste často sklamaní. To ale nie je prípad Írov. Tí vám pomôžu, ak sa stratíte. Spýtajú sa vás odkiaľ ste. Budú sa snažiť s vami zoznámiť. Dokonca vás pozvú na pintu piva a porozprávajú vám svoje životné príbehy. V každom prípade sa s nimi budete cítiť ako doma, a to je niečo, čo určite nedostanete všade.

5. Moherské útesy

Moherské útesy (Cliffs of Moher) sú najväčšou prírodnou turistickou atrakciou Írska, ktorú každoročne navštívi milión ľudí. Nachádzajú sa v regióne Burren v grófstve Clare. Pohľad z 200 m vysokých veľkolepých útesov je úchvatný a mnohí z tých, čo si ho dopriali na vlastné oči, budú určite súhlasiť, že sa jedná o nevyhnutnú zastávkuv Írsku. Vo svahoch je vybudované návštevnícke centrum, kde môžete získať užitočné turistické informácie a dať si obed v modernej reštaurácií. Iba 6 km od Moherských útesov sa anchádza Liscannor, malá dedina známa tým, že má najviac krčmičiek na osobu, presnejšie jednu krčmu na 26 obyvateľov. Takže teraz viete, kde s apo dlhom dni na útese osviežiť.

Moherské útesy

Moherské útesy

6. Hurling

Hurling je tradičná írska dedinská tímová hra, ktorá sa hrá už viac než 3000 rokov. Považuje sa za najstarší a najrýchlejší šport v teréne na svete, kedy lopta dosahuje rýchlosť až 160 km/h. Niektorí by povedali, že je to pomerne nebezpečný a násilny šport, ale Íri nie. Tí žijú pre stretnutia, pri ktorýcj ťahajú za jeden povraz a podporujú svoj obľúbený tím. Ten pocit je naozaj nepopísateľný.

Hurling

Hurling Peter Mooney

7. Kúzlo Galway

Galway je jedným z najživších írskych miest - s mladou populáciou, tradičnou živou hudbou v baroch a s vynikajúcimi pokrmami z morských plodov. Najlepšie zo všetkého však je, že môžete navštíviť väčšinu tamojších turistických atrakcií pešo a nezaberie vám to mnoho času. Môžete nakupovať v obchodoch, ako je Pennys, ale skutočnými pokladmi sú malé obchodíky predávajúce typické írske šaty a šperky (ako napríklad prsteň Claddagh symbolizujúci priateľstvo). Najobľúbenejším miestnym festivalom je Galway International Arts Festival, ktorý činí z mesta kultúrne centrum umenia a populárnu turistickú destináciu.

Galway

Galway

article_not_published Simona Michálková

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.