15 druhov exotického ovocia, ktoré ste pravdepodobne nikdy nevideli
Tiež milujete exotické ovocie? Radi si pochutnáte na šťavnatom kaki, sladkom liči alebo sa nechávate fascinovať úchvatným vzhľadom dračieho ovocia? S trochou šťastia už nebýva veľký problém na toto ovocie naraziť ani v slovenských supermarketoch.
Počuli ste ale už niekedy názvy ako mangostána, salak alebo cupuacu? Chceli by ste ochutnať ovocie, čo chutí ako čokoládový puding alebo napríklad zmrzlina s banánovo-ananásovou príchuťou?
Potom ste na správnom mieste! Pozrite sa na náš zoznam exotického ovocia a možno budete prekvapení, aké ešte úchvatné plody sú na našej planéte na jedenie.
1. Hala fruit
Tieto pozoruhodné plody stromu Pandanus tectorius nájdeme jedine na Havajských ostrovoch. Od zrelých „šišiek“ sa odlupujú jednotlivé kúsky, ktoré sa vyznačujú výbornou chuťou podobnou ananásu.
2. Monstera Deliciosa
Domovinou tohto ovocia, ktoré je nápadne podobné kukuričnému klasu, je Stredná Amerika. Vyznačuje sa jemnou banánovou, ananásovou až mangovou chuťou.
3. Akebia
Nádhernou fialovou farbou je charakteristická akebia – ovocie rastúce v Kórei a v Japonsku. Jeho vodnatá dužina chutí ako kombinácia banánu, marakuji a kokosovej vody.
4. Salak
Asi nebudete dlho premýšľať prečo druhý názov tohto plodu znie „hadie ovocie“. Pod šupkou, ktorá nápadne pripomína hadiu kožu, sa skrýva dužina s mierne kyslou chuťou a s konzistenciou podobnou jablku.
5. Miraclefruit
Možno bobuľky tejto rastliny nevyzerajú nijak zvláštne, no vlastnosti, ktorými sa vyznačuje, už minimálne obdivuhodné sú. Chemické zloženie plodu totiž pôsobí na naše chuťové poháriky tak, že aj ten najkyslejší citrón nám bude po ich konzumácií chutiť ako sladučký sirup.
6. Cherimoya
Ako lepšie toto ovocie vychváliť, než slovami Marka Twaina, ktorý o cherimoyi prehlásil, že je vôbec najchutnejším, človeku známym ovocím? Chutí a aj textúrou je údajne podobné zmrzline s banánovo-ananásovou príchuťou, tak kto by odolal?
7. Jabuticaba
Nie, vážne sa nepozeráte na strom, ktorý by postihla nejaká choroba. Tieto čierne guľôčky sú v skutočnosti veľmi chutné ovocie, ktoré vyrastá priamo z kmeňa stromu. Jabuticaba sa hojne vyskytuje na juhovýchode Brazílie.
8. Kešu jablko
Zatiaľčo kešu oriešky pozná asi každý, o kešu jablku – plode, z ktorého oriešok vyrastá – už ale počul asi málokto. Toto ovocie so sladkou a šťavnatou chuťou si pritom zamiluje každý, kto ho ochutná.
9. Cupuacu
Plody cupuacu, ktoré nájdeme v celej Amazónií, sú charakteristické výraznou vôňou a príjemnou chuťou kakaa a ananásu. Pod tvrdou škrupinou sa okrem výbornej chuti skrýva aj zásobáreň plná vitamínov a živín, vďaka čomu býva cupuacu radené aj medzi tzv. superovocie.
10. Mangostán
Toto ovocie s prenikavou vôňou rastie v oblastiach Južnej Ázie, predovšetkým v Indonézií. Vďaka svojej silne citrusovo-broskyňovej chuti patrí v týchto oblastiach medzi veľmi obľúbené plody.
11. Černá sapota
Ovocie, ktoré chutí ako naozajstný čokoládový puding? To je čierna sapota! Tento ovocný „zázrak“, ktorý pochádza zo Strednej Ameriky, naviac obsahuje až štyrikrát viac vitamínu C, než bežný pomaranč.
12. Ackee
Napriek tomu, že pochádza zo západnej Afriky, zďaleka najobľúbenejšie je toto zaujímavo vyzerajúce ovocie na Jamajke. Ackee sa prezýva aj „zeleninový mozog“, pretože z celého plodu sa jedia iba vnútorné biele časti, ktorých vzhľad skutočne pripomína malé mozočky.
13. Noni
Juhovýchodná Ázia a Austrália sú domovom rastliny, ktorej plody sa nazývajú noni. Ovocie je známe svojou prenikavou a nepríjemnou vôňou, rovnako ako aj nie príliš sympatickou chuťou. Pre jeho obrovské množstvo dôležitých vitamínov a živín však stojí za to sa prekonať a plod noni aspoň ochutnať.
14. Woodapple
Zelenošedé ovocie s tvrdou – skoro až drevenou – šupkou (odtiaľ názov woodapple - „drevené jablko“), pochádza z Indie, ale dnes rastie po celej juhovýchodnej Ázií. Vo vnútri sa nachádza žltohnedá voňavá dužina s chuťou podobnou sušeným hrozienkam.
15. Buddhova ruka
Toto ovocie s príznačným názvom pochádza zo severovýchodu Indie a Číny. Aj keď tento citrus nemá žiadnu dužinu, je ideálny napríklad k príprave výborných marmelád.
Páči sa vám tento článok?
Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.