Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

10 najčastejších chýb Slovákov pred odletom

Mnohí z vás sa už nevedia dočkať, kedy si zbalia kufre a vyrazia za zaslúženým slnkom a oddychom. Napriek tomu, že letecké spoločnosti sa snažia spríjemniť a zjednodušiť cestovanie, mnoho Slovákov sa stále dopúšťa bežných chýb, varuje Bratislavské letisko. V tomto článku sa pozrieme na niektoré z najčastejších chýb, ktorým sa dá ľahko predísť správnym plánovaním a dôkladnou prípravou. 

1.) Neplatné cestovné doklady 

Pred cestou si skontrolujte platnosť pasu, občianskeho preukazu, poprípade víz. Bez platných dokladov nebudete môcť odletieť.  V niektorých destináciách je potrebné, aby bol pas platný ešte niekoľko mesiacov po návrate. To sa týka aj obľúbených destinácií ako Turecko, Egypt či Albánsko. Vstupy do krajín si môžete overiť na stránkach Ministerstva zahraničných vecí tu. 

Deťom mladším ako 6 rokov sa vydáva cestovný pas na 2 roky. Pri cestách do niektorých krajín musí byť pas platný ešte 6 mesiacov po návrate. Na cestovanie do krajín EÚ je detský občiansky preukaz s fotografiou akceptovaný. 

Platnosť pasov po návrate:  

  • Turecko-  aspoň 150 dní odo dňa vstupu do krajiny 
  • Egypt - minimálne 6 mesiacov od ukončenia platnosti víza 
  • Čierna Hora, Albánsko – platnosť pasu alebo občianskeho preukazu minimálne 3 mesiace po odchode z krajiny 
  • Grécko, Bulharsko, Španielsko, Cyprus, Taliansko - cestovný pas alebo občiansky preukaz platný počas celej doby pobytu, ich minimálna platnosť sa nevyžaduje  

2.) Fotokópie dokladov nie sú akceptované 

Zamestnanci  letiska sa často stretávajú s  cestujúcimi, ktorí si zabudli svoje cestovné doklady, ako pas alebo občiansky preukaz, v kopírovacom stroji. Prichádzajú na letisko bez originálov alebo len s fotokópiami. Chceli by sme upozorniť dovolenkárov, aby si dávali na tieto situácie pozor, pretože bez platného originálneho dokladu nemôžu odletieť. Fotokópie nie sú akceptované. 

3.) Rôzne priezviská žien pred a po svadbe 

Ženy by mali zabezpečiť, aby priezvisko na ich letenke zodpovedalo priezvisku v ich cestovnom doklade. Inak môžu prísť o možnosť cestovať. Ak plánujú cestovať krátko po svadbe, mali by uviesť svoje dievčenské priezvisko. Ak majú letenku s pôvodným priezviskom, ale používajú už nové priezvisko, môžu predložiť sobášny list, ak to letecká spoločnosť povoľuje. V takom prípade môže letiskový personál upraviť meno a vydať novú palubnú vstupenku. Je dobré kontaktovať leteckú spoločnosť pred odletom, aby sa predišlo problémom. 

4.) Neskorý príchod na letisko 

Jednou z najčastejších chýb, ktorú Slováci robia pri cestovaní, je neskorý príchod na letisko. Aj keď sú odlety z bratislavského alebo košického letiska často menej frekventované ako na veľkých medzinárodných letiskách, príchod na letisko len hodinu pred odletom je obrovský risk. Pravidelné rady na check-in, bezpečnostnú kontrolu alebo nepredvídateľné situácie môžu spôsobiť, že vám lietadlo uletí pred nosom. Odporúčame prísť minimálne dve hodiny pred odletom pri európskych letoch a tri hodiny pri medzikontinentálnych letoch.  

Cestovateľský slovníček: Sprievodca výrazmi pre cestovanie lietadlom

Prečítajte si aj:

Cestovateľský slovníček: Sprievodca výrazmi pre cestovanie lietadlom

 

5.) Pomýlenie si linky a času odletu 

Stres z cestovania môže viesť k nepozornosti a rýchlemu zmätku pri kontrole palubných lístkov. Najmä pri prestupoch alebo viacerých letoch v krátkom čase sa môže stať, že si pomýlite číslo letu alebo čas odletu. Preto je dôležité dôkladne si skontrolovať všetky údaje na letenke, ideálne aj niekoľkokrát, nezabudnite aj na časové posuny. Využitie mobilných aplikácií leteckých spoločností môže byť veľmi užitočné, pretože vás včas upozornia na prípadné zmeny v letových plánoch.

Ako rozlúštiť letenku alebo čo znamenajú čísla a kódy na palubnom lístku?

Prečítajte si aj:

Ako rozlúštiť letenku alebo čo znamenajú čísla a kódy na palubnom lístku?

  

6.)  Neskorý príchod k nástupnej bráne 

Aj keď už prejdete všetkými kontrolami a čakáte v odletovej hale, neznamená to, že máte vyhraté. Mnohí  cestujúci sa po bezpečnostnej kontrole cítia príliš uvoľnene a strávia príliš veľa času v duty-free obchodoch, reštauráciách alebo kaviarňach. Zabúdajú však na fakt že, nástup do lietadla, známy ako boarding, sa zvyčajne začína asi 45 až 50 minút pred odletom a nástupná brána sa zvyčajne uzatvára 15 až 20 minút pred plánovaným odletom. Cestujúci sú na nástup vyzvaní prostredníctvom letiskového rozhlasu, pričom informácie sú dostupné aj na informačných tabuliach. 

7.) Zakázané predmety v príručnej batožine 

Do príručnej batožny si môžete zbaliť tekutiny, pasty, gély a spreje len do max 100 ml , ktoré musia byť uzatvorené v plastovom zip vrecku s max. kapacitou 1 liter. Týka sa to aj  šampónov, balzamov, nápojov či dokonca potravín ako treska, nátierky a podobne. Zakázané sú ostré predmety, zbrane a munícia či explozívne zakázané látky. Patria sem i detské hračkárske zbrane – vodné pištole. Rovnako aj nebezpečné chemikálie a akékoľvek predmety, ktoré by mohli byť použité ako zbraň.  Pravidlá pre príručnú a odbavenú batožinu sa líšia. Uistite sa, že máte správne rozmery a hmotnosť batožiny podľa predpisov leteckej spoločnosti. Taktiež si overte, čo je povolené prenášať v príručnej batožine. 

8.)  Požitie množstva alkoholu pre odletom 

Radosť z odchodu na dovolenku s priateľmi často oslavujú cestujúci už na letisku požitím  alkoholu. Ak zamestnanci letiska zistia, že pasažier je pod vplyvom alkoholu alebo iných návykových látok, majú právo nepustiť vás na palubu lietadla.  Taktiež nemáte nárok na vrátenie ceny letenky.  

9.) Netrpezlivosť pri vybavovaní a meškaní letu   

V letectve sa občas vyskytujú dlhšie meškania letov, ktoré môžu byť spôsobené neskorým príchodom lietadla z predchádzajúcej destinácie, slotovou reguláciou alebo technickými problémami. Hoci sú takéto situácie nepríjemné, pasažieri môžu získať finančné kompenzácie od leteckej spoločnosti, ak je meškanie dlhšie ako 3 hodiny, čo je zaručené európskou legislatívou. 

Informácie o náhrade za oneskorené alebo zrušené lety

10.) Preváženie batožiny   

Ako sa zbaliť na dovolenku?

Ako sa zbaliť na dovolenku? Shutterstock

Pri cestovaní je dôležité sledovať hmotnosť batožiny, aby ste predišli poplatkom za nadváhu. Skontrolujte hmotnostné limity leteckej spoločnosti a pred odchodom si batožinu odvážte doma. Rozdeľte ťažšie predmety medzi viaceré kusy a nezabudnite aj na obmedzenia palubnej batožiny. Dobrá príprava vám pomôže vyhnúť sa nepríjemnostiam a užiť si cestu bez stresu.  

 

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.