Bali
-
Miestna kuchyňa
Základom kuchyne miestnych obyvateľov je ryža, ktorá tu tvorí súčasť prakticky všetkých denných jedál, a to aj raňajok. Národnou špecialitou je jedlo príbuzné španielskej paele, ktoré sa tu nazýva nasi goreng, čo je ryža opekaná so zeleninou, mäsom, vajcom a rôznymi druhmi korenia. Obľúbenou prílohou k ryži sú rôzne druhy mäsa alebo zeleniny v aromatickej omáčke, ktorým sa hovorí curries. Ďalšou miestnou špecialitou je pečené prasa, ktorému miestni hovoria babi guling. Indonézska kuchyňa tradične využíva korenie a štipľavé prísady ako je cesnak, chilli alebo zázvor (ktorý je, len tak mimochodom, veľmi zdravý). V jedálničku nesmú chýbať ani ryby a morské plody, ktoré sú na Bali vždy čerstvé a delikátne. Tieto potraviny sú tiež veľmi cenovo dostupné, takže pokiaľ sa už vydáte na Bali, užijete si morské živočíchy upravené všemožnými spôsobmi. Väčšie hotelové komplexy často mávajú aj špecializovanú reštauráciu, kde sa podávajú len pokrmy z rýb a morských živočíchov. Čo sa týka cenovej úrovne, potom je jedlo a pitie v medzinárodných hoteloch pomerne drahé. Kde sa však môžete rovnako dobre a možno aj lepšie najesť, sú miestne reštaurácie, ktoré sú na slušnej hygienickej úrovni, najete sa tu veľmi kvalitne a za omnoho nižšie ceny. Ešte upozornenie na záver - ovocie alebo surová zelenina by mali byť pred konzumáciu tepelne upravené alebo aspoň dôkladne umyté, aby ste sa vyhli črevným ťažkostiam. Je nutné dbať na pitný režim, vodu pite výhradne balenú.