Turecko - Sladká delikatesa Baklava
Turecko je krajina silnej kávy a k tej patrí skoro neodmysliteľne sladký zákusok. O ten v Turecku nie je núdza, avšak tradičná delikatesa sa volá Baklava. Tá sa v rôznych podobách objavuje v krajinách, na ktorých sa v histórii rozkladalo územie Osmanskej ríše. Súčasná forma Baklavy sa vyvinula v tureckom cisárskom paláci v Istanbule, kde ju miestni kuchárski majstri dodali stály tvar a chuť. Baklava je druh rezu z vrstveného cesta filo, ktorý je plnený sekanými orechmi a sladeným medom alebo sirupom. Jej obľúbenosť vzrastá a adaptované recepty na prípravu tureckej pochúťky nájdete aj v slovenčine.
Pre prípravu Baklavy v slovenských podmienkach budete potrebovať 450 g lístkového cesta, 120 g masla, nasekané vlašské orechy, pol lyžičky škorice a pol lyžice cukru. Náplň pripravíte zmiešaním 340 g cukru, 6 lyžíc medu, 340 ml vody a 1 lyžice citrónovej šťavy za stáleho zohrievania na miernom ohni. Až sa suroviny spoja, necháme zmes chvíľu variť a potom vychladnúť. Do formy na pečenie vložíme plát lístkového cesta, na neho orechy, cukor, škoricu a pripravenú zmes a takto opakujeme niekoľko vrstiev. Nakoniec Baklavu potrieme maslom a pečieme v trúbe vyhriatej na 180 stupňov asi 30 minút. Potom teplotu ešte zvýšime a pečieme ďalších 15 minút, vďaka čomu bude Baklava správne chrumkavá. Hotový zákusok vyberieme z trúby a ihneď polejeme sirupom. Po vychladnutí môžeme servírovať. Pokiaľ chcete tradičný recept obmeniť, môžete sa nechať inšpirovať gazdinkami ďalších krajín bývalej Osmanskej ríše, ktoré do Baklavy pridávajú pistácie alebo zmes sušeného ovocia.
Skutočný pôvod Baklavy ostáva nejasný. Ničmenej aj slovo Baklava pochádza z turečtiny. Turci veria, že múčnik pochádza z mesta Gaziantep, kde je recept aj patentovaný. Skutočná Baklava by mala mať 33 vrstiev, podľa symboliky Kristových rokov. Pokiaľ sa do Turecka chystáte, nezabudnite miestnu špecialitu ochutnať!
Ochutnajte Turecko a vnímajte ho so všetkými zmyslami >>
Publikované: 28.01.2013