Alžírsko
-
Miestna kuchyňa
Rovnako ako sa na území Alžírska striedali národy z Afriky, Európy i Ázie, tak sa miešala aj miestna kuchyňa. Vychádza z plodov mora i krajiny a líši sa podľa sezóny a oblasti. Každá rodina ochraňuje svoje recepty a predáva ich z generácie na generáciu. Tradičné pokrmy spadajú buď do kuchyne nomádskej, plnej zeleniny a grilovaného mäsa, do kuchyne roľníckej, založenej na obilninách alebo do receptov aristokratických rodín so sladkými dezertmi a výbornými paštétami. Pokrmy z mäsa sa pripravujú spoločne so zeleninou, aby sa chute spojili hneď pri varení. Hlavnou surovinou ss stal olivový olej.
Najčastejšou prílohou je domáci chlieb kesra. Medzi obľúbené jedlá patrí kus-kus všetkých druhov, či už je obilnina zmiešaná len so zeleninou, či s mäsom alebo dokonca s mliekom. Náboženstvo zakazuje konzumovanie bravčového mäsa, preto ho v ponuke tradičných reštaurácií neuvidíte. Nahrádza ho jahňacie mäso a ryby. Alžírčania si potrpia na originálnych kombináciách korenia. Obľúbili si čili, kmín, čierne korenie a zmes korení Ras el-Hanout.
Z pohoria Atlasu pochádza merquez, pikantná jahňacia klobása. Shakshouka sa pripravuje z vajec, čili, cibule a rasce na rajčinovom základe a podáva sa pri slávnostných príležitostiach. V iných oblastiach ide o malé kúsky chleba zmiešané s jahňacím mäsom, rajčinami, čili a fazuľou. Podľa sezóny sa pridáva i mrkva, zemiaky a zelené korenie. Vplyv francúzskej kuchyne je znateľný v príprave šalátov.
Sladkým dezertom končí každá rodinná večera. Zaujímavosťou je, že Alžírčania sú druhými najväčšími konzumentmi medu na svete. Ochutnajte napríklad špecialitu Asida. Energiu do nového dňa dodáva miestnym obyvateľom mätový čaj. Cez deň popíjajú tureckú kávu a ovocné džúsy. Islam zakazuje užívanie alkoholu, ktorý väčšina Alžírčanov z jedálničku vynecháva.
V pouličných stánkoch sa najčastejšie predávajú brochettes (kebaby) vo francúzskom chlebe, bohato zaliate pikantnou omáčkou.