Albánsko
-
Miestna kuchyňa
Albánska kuchyňa je z veľkej časti veľmi podobná tej balkánskej. V jedálnych lístkoch teda nájdeme mnoho pokrmov z mäsa, ktorých vládne baranie, prípadne teľacie, bravčové a ďalšie. Obľúbeným spôsobom prípravy pokrmov je grilovanie, a je preto bežné, že v každej menšej reštaurácii alebo aj v stánku na ulici nájdeme gril pripravujúci nejakú čerstvú delikatesu. Albánci majú radi taktiež ryby, ktorých je v tamojších sladkých aj morských vodách skutočne veľa. Prakticky pri žiadnom hlavnom jedle nechýba porcia zeleninového či iného šalátu. Tie zeleninové sa robia prevažne z domácej zeleniny, z ktorej sú to najčastejšie paradajky, olivy, uhorky alebo papriky. V Albánsku sa taktiež vyrába mnoho syrov a jogurtov, ktoré dotvárajú chuť miestnych jedál k dokonalosti. Samotnou kapitolou sú potom albánske dezerty. Aj tie sú inšpirované gréckou a tureckou kuchyňou, a často sa tu tak môžeme stretnúť so sladkosťami z filo cesta na najrôznejšie spôsoby.
Najčastejšie hlavné jedlá:
Gofta: jedná sa o smažené mäsové guličky vyrobené z mletého (prevažne baranieho) mäsa, ktoré je spojené vajíčkom. Niekedy sa robí taktiež vo verzii so syrom feta alebo s rajskou omáčkou.
Rosto me salce kosi: pod týmto názvom sa skrýva pečený rozbif, ktorý je podávaný s kyslou smotanou alebo jogurtovou omáčkou.
Tave kosi: obdoba Rosto me salce kosi, akurát s tým rozdielom, že tento pokrm sa robí z jahňacieho alebo baranieho mäsa.
Shisquebab: na ihle grilované kúsky marinovaného mäsa, ktoré je prekladané cibuľou. Existujú rôzne obdoby, napríklad s prídavkom syra.
Sufflagë/gjiro: stredoalbánsky/juhoalbánsky názov pre obľúbený kebab. V Albánsku je podávaný v pita chlebe s hranolčekmi.
Colnek: tento pokrm nie je nič iné ako dusené jahňacie na väčšom množstve cibule.
Ferges: na zelenine dusená kuracia pečeň a teľacie či iné mäso, podávané v hustej smotanovo-paprikovej omáčke.
Byrek: pečivo pripravené z filo cesta. Pripravuje sa v mnohých variantoch podľa toho, aká náplň sa do neho vloží. Existuje byrek so syrom, mletým mäsom, špenátom s vajíčkom alebo napríklad s paradajkami a cibuľou.
Dezerty:
Byrek: toto pečivo sa dá jesť aj v sladkom variante, napríklad pokiaľ sa do neho vložia figy s medom alebo sladká dyňová náplň.
Tulumba: obľúbené albánske cukrovinky. Ide o obdobu pusiniek, ktoré sú zaliate cukrovým sirupom.
Kadaif: ďalšia sladkosť vyrobená z filo cesta. Rezance alebo tenké nite sú zmotané do klbka a potom sa zohrievajú na masle či oleji. Na záver sa polejú opäť cukrovým sirupom alebo medom. Niekedy sa do neho pridávajú tiež orechy.
Nápoje:
Za ochutnanie v Albánsku určite stojí miestne víno, predovšetkým merlot alebo cabernet. Vyrába sa tu tiež pivo, ktoré má oproti tomu slovenskému mierne sladkastú chuť. Najznámejšími značkami sú Tirana alebo Korcë. Z tvrdšieho alkoholu stojí za zmienku Skandëber, čo je miestne brandy, alebo hroznová pálenka zvaná raki.
Z nealkoholických nápojov je v Albánii veľmi obľúbená turecká káva, ktorá je oproti káve inde v Európe pomerne silná a sladká.